Archeologen van Group Van Vooren onthullen schatten van Romeinse vicus in Merendree!

10 april 2024 in

Archeologen van Group Van Vooren onthullen schatten van Romeinse vicus in Merendree

Merendree, 4 april 2024  

In het kader van een verkavelingsproject van Huysman Bouw hebben de archeologen van Group Van Vooren de afgelopen maanden, in samenwerking met de Universiteit Gent en lokale vrijwilligers, een baanbrekende ontdekking gedaan: een uitgestrekte Romeinse nederzetting. Terwijl de aanwezigheid van deze site reeds bekend was, betekent deze grootschalige opgraving een primeur en biedt het een unieke kans om diep in de geschiedenis van Merendree te duiken.

Gelegen op een zandrug nabij de samenvloeiing van twee waterlopen, diende Merendree als een ideale locatie voor een Romeinse nederzetting. Tijdens de opgraving stuitte het team op een goed bewaarde Romeinse weg, die fungeerde als een cruciale ader binnen de vicus. De sporen van bewoning die langs deze weg werden gevonden, dateren uit de 1ste tot de 3de eeuw en getuigen van een bruisende gemeenschap die handel, religie en mogelijk zelfs militaire activiteiten omvatte.

De opgraving heeft een overvloed aan opmerkelijke vondsten aan het licht gebracht, waaronder tientallen bronzen mantelspelden (waarvan enkele versierd met kleurrijke glaspasta), bronzen lanspunten, paardengetuig, dolken en godenbeeldjes die wijzen op een rijke mix van cultuur en geloof. Het vakmanschap van de Romeinse pottenbakkers komt tot leven in de talloze versierde aardewerkvondsten die op de site zijn ontdekt, variërend van lokaal geproduceerd tot geïmporteerd uit verschillende hoeken van het Romeinse rijk. De aanwezigheid van talloze Romeinse munten en een indrukwekkende aardewerkdepositie, met maar liefst 159 intacte borden, bekers en potten uit de periode tussen 60 en 80 na Christus, onderstreept de uitzonderlijke waarde van deze ontdekking.

Met deze opgravingen haalden we zelf het nieuws!

Lees meer op:

Deel deze post